onsdag 5. november 2014

Et historisk og kunstnerisk møte hos Thomas Klevjer

Mandag 3. november var en gjeng fra klubben på møte hos Galleri Klevjer. Vi hadde besluttet på styremøte av vi ønsket oss et medlemsmøte som kunne gi oss litt "kick off".
Galleriet ligger  på historisk grunn i Helgelandsmoen næringspark, en tidligere militærleier. Her har Thomas utviklet atelierer og galleri i gamle bygninger som bl.a har vært kornlager og noen nærliggende bygning. Nærmeste nabo er huset som i sin tid var militært lasarett. Her var faren til Edvard Munch lege. Edvard Munch har flere verker fra dette stedet.

Dette monumentalet trebygget har fungert som kornlager, fra midten av 1800-tallet og som bl.a. fengsel der det ble oppført ved Norderhov Kirke. Bygget ble solgt på auksjoni 1868 og flyttet til Helgelandsmoen hvor det ble et militært depot fram til 2004 da leieren ble avviklet. Bygget er idag fredet, og alt som gjøres her godkjennes av riksantikvaren.
Atelierene ligger i tilstøtende bygninger og rommer flere kunstnerer, og andre kreative virksomheter.

Thomas møtte oss utenfor atelierene og vi ble med inn i hans "aller helligste". (Jeg fikk love å fotografere så mye jeg ville).
Han startet med å fortelle oss om sin 2-fargede palett.
Paletten består av foruten av sort og hvitt  kun gult og rødt, ut av disse fargene blander han seg fram til farger og nyanser som han bruker i bildene sine
 Han bruker kun oljefarger av ypperste kvalitet og linolje.
Det var utrolig spennende å høre hvordan han blander seg fram til de forskjellige fargene og hvordan linolje og terpentin brukes til å blanke opp/matte ned fargene. Blanke farger når han maler eks. glass og mattere farger på stoff mm for å fram teksturene.
Han fortalte glødende om et spennende oppdrag han jobbet med nå, og hva bildene skal symbolisere. Alle bilder må fortelle en historie.

Han pratet og tegnet om livets start ved de egyptiske obelisker (fant ikke dette på norsk) videre til døden. Her skulle jeg nok hatt med meg en opptager slik at jeg kunne ha gjennomgått det på nytt etterat jeg kom hjem, det var utrolig interssant.
Etter denne kreative timen i atelieret hans gikk vi over til galleriet i kornlageret.
Her fortalte han livlig om det som nå var i orden og hvilke planer han her videre for dette historiske stedet, hans tette samarbeide med riksantikvaren og hva det gir av ekstra arbeide og ikke minst hvor flott dette blir, selv toalettene her er verd et besøk... (Fikk ikke tatt bilder der)
Her vises hvordan han bygger opp linotrykkene. Han arbeieder mye med temer om de  lokale eventyrene og stedene hvor Jørgen Moe vokste opp, og hans eventyrsamling med Asbjørnsen. Stedet ligger jo midt i eventyrriket.
Bildet "Drift".
Påvirker du dine omgivelser eller er det omgivelsene som påvirker deg?
Eller mer reelt: Hvor ligger ditt balansepunkt mellom disse faktorne?
 Utsnitt fra de forskjellige rommene, da vi spurte om det rommet vi sto i nå hadde vært fengsel svarte Thomas at nei, det hadde det ikke. Det hadde vært et våpendepot, og gitter foran vinduene var for at folk ikke skulle bryte seg inn... ja ja...

Til sist dro vi til det nyeste rommet, "Kafe Kullerud". Kullerud var en baker som hadde et konditori i 2.etg over butikken sin i Hønefoss Sentrum. Den ble startet i 1920, og alle vi som vokste opp i Hønefoss har nok hatt våre turer i konditoriet og spist Napolionskake og andre snadder, de hadde også byens beste kakao. Kullerud ble solgt til baker Narum. Kafeen var blandt byens fineste helt til den ble lagt ned i 2009.
Thomas som den fremtidsrettete kunstneren han er, kjøpt opp endel av interiøret, og starter nå opp igjen kafeen i 2. etg i kornlageret. Vi var så heldige at vi fikk "innvie" stedet med medbrakt hjemmelaget eplekake og kaffe.

Selvsagt delte Thomas nok en gang av sin rikholdige kunnskapskilde, og dette ble et minneverdig møte mellom kunst og historie for klubbens medlemmer.
En tro kopi av "uniformene" som serveringspersonalet hos Kullerud hadde på seg, har blitt gjennskapt i Paris i samarbeide med Per Spook.
... og på veggene henger selvsagt tidsriktig kunst
Thomas vi takker for en utrolig kunnskapsrik og berikende kveld sammen med deg og ditt livsverk. Du skal ikke se bort ifra at vi kommer tilbake tilbake en annen gang.

Takk for oss.

Ingen kommentarer:

Mine bloggevenner!