Tanker rundt akvarellmaling og kurs i moderne akvarellteknikk. Høyby , 01.11.11
Å uttrykke seg med farger er både livgivende, utfordrende og ikke minst gir det utrolig mye glede. Samtidig setter det krav til konsentrasjon, tålmodighet og vilje til å få til et bilde eller produkt som uttrykker det en ønsker å få fram eller formidle. Jeg liker å male både med akryl og akvarellfarger, men akvarellen har nok fått mer plass etter hvert. Krever lite utstyr: Et hendig lite reisemaleskrin sammen med skissebok er fast ”inventar” i veska hvor jeg enn drar. I begynnelsen av 90-tallet deltok jeg i et akvarellkurs i regi av malerklubben. Men den gang opplevde jeg akvarellmaling som veldig krevende, og følte meg bundet av så vel maleteknikk, som kravet til nøyaktighet og sirlig planlegging. Så gikk jeg over til akrylmaleri, og en del kull. Akvarellinteressa dukket opp igjen.
Via magasinet KUNST kom jeg i kontakt med akvarellisten Sissel Enger Moen, en godt etablert bildekunstner, som også kjører kurser- enten eksternt eller på eget atelier i Drammen. Men ikke plass til mer enn 4 deltakere pr kurs i atelieret. Her står jeg på venteliste.
Begge kursene jeg har deltatt på med henne som kursholder, et i august i 2010 og det andre i mars dette året, er grunnkurs i det å bli kjent med pigmentenes oppførsel og karakter. Samtidig fikk vi trening i å frigjøre oss fra det rent naturalistiske, men samtidig ha en plan, både når det gjelder motiv/uttrykk og komposisjon. Altså en form for abstrahert naturalisme, hvor det brukes mye vann, veldig mye vann. Her brukes ikke begrepet farger, men pigmenter. Hvert pigment kan inneholde flere farger. Neutral tint(sort) har for eksempel mye rødt i seg, samt blått og gult. Ikke behov for å kjenne mer enn 3-4 pigmenter.
Nyttig, ja nødvendig å lage fargekart for hele tiden å kjenne pigmentets karakter, som kan deles inn i 3 grupper: Pigmentfordeler, Pigmentbiter og Pigmentsamler. Til den første gruppa hører de som jevner seg utover arket- i mye vann-, ”detter” ned, kornete, lager rosetter, er ”snill”, fin til lavering. Cobolt, gul oker og light red hører til blant disse. Pigmentbitere er sterke karakterer, biter seg raskt fast i papirer, livlig, lager fine grafiske linjer. Indigo, Neutral tint, Paynes grey, Antwerpen blå, Alizarin Crimson og Aureolin er blant disse. Pigmentsamlere, ligger i ordet, samler seg på papiret i grupper. Er kornete. Hvis de ikke tørker for fort, blir eksempelvis Rå Umbra til ”poteter”. En annen samler er Elfenbensort.
Bruk relativt tykt papir, 300 g fine grain, Arches. Spennes opp på maleplate,tapes. Deretter påføre godt med vann. La tørke opp til 1/2 t. Motivet skisseres svakt opp med 4 B blyant. Påfør mer vann på felter hvor pigmentene skal renne, og spar ut andre felter, hvor fargen påføres med våt, stor pensel på tørt papir. Fargen påføres i tynne skikt, la tørke igjen, påfør nytt skikt. Kan gjentas 3-5 ganger avhengig av motivet. Men trenger ikke å påføre nytt vann hver gang, kan også male vått på tørt. Det er de tynne og gjentatte skiktene som skaper transparens og bevegelse. Unngå for mange farger. Mal gjerne monokromt, i mange valører, for å bli kjent med fargen.
Fikk malt flere bilder på kursene, en del er solgt, men de fleste ser ut til å trives best her hjemme. På de to skjærebildene har jeg brukt bare to pigmenter. Langhuset i høstdrakt derimot, hvor jeg også på kurset startet opp med to farger på himmelen, har nok fått litt for mange pigmenter.
Og, dessverre, fortsatt fått mange pennestreker, som det nok tar tid å frigjøre seg fra. Vanskelig å kvitte seg med gamle vaner. Har også tatt klipp fra skisseboka som viser eksempler på to-fargebruk- som ”kvinneansikt”, ”3 fugler på gren”, og hus i vintergrønt landskap.
Disse to kursene i moderne akvarellteknikk har gitt mye i forhold til kunnskap om 3-4 pigmenter- hvordan de reagerer og ”setter” seg. Men jeg har en lang vei å gå, som flere av bildene viser, før jeg blir tryggere på frigjøring fra detaljer/objektet, og tør å bruke mulighetene som ligger i pigmentene.å Målet, slik jeg ser det, i hvert fall noe å strekke seg etter, er å skape bilder eller gjenstander som er godt å se på, fullt av lys og liv. Uansett, akvarell maling er morsomt, og byr på overraskelser.
Mary