tirsdag 29. november 2011

Maleri/salgsutstilling

Lørdag 3. og søndag 4. desember
åpner vi vår første utstilling i nye lokaler. 
Åpent kl. 11 - 17 begge dager.
Det er stilt ut over 70 bilder fra klubbens medlemmer.
Du finner oss i Schjongst 1.
 Akvarell, akryl og oljebilder, kanskje finner du også en julegave.
Stikk innom for en kopp kaffe og en titt på bildene.
Siden vil bli oppdatert med bilder fra utstillingen

mandag 21. november 2011

Desemberutstillingen

Det går litt over "stokk og stein" for tiden, nye lokaler, utstilling og julebord. Etter en lang "dvale" ønsker vi å vekke klubbens medlemmer og andre kunstinteresserte mennesker rundt oss. Alt har vært litt rolig da det var usikkert om vi fikk nye lokaler men nå er ting klart for utstillingen.

Utstillingen er lørdag og søndag 3. - 4. desember kl. 11-16
i de nye lokalene i Flatbrødfabriken, Schjongsgaten 1.
Innlevering av bilder torsdag førstkommende 24.11 kl. 18-20.
Husk å merke bildene med navn, tittel, medium og pris. Da går registreringen mye raskere. Alle som stiller ut må ta en vakt, husk å skriver dere opp på vaktlista.
Det lages plakater og info som sendes ut til alle medlemmene. Vi håper dere skriver det ut og henger opp i ditt nærområde. Det er viktig å få en bred kunngjøring om utstillingen.
Håper dere tar dette litt "på sparket" så skal vi legge litt mer langsiktige planer for neste år ;-)

fredag 18. november 2011

Kurs Hans Normann Dahl

Kurs helgen 25.-26. februar 2011.
Tema: Inspirasjon/malerkurs

Kurset er fulltegnet.
Han er utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole 1952-1957 og kunstakademiet i Warszawa 1965-1966. Han har tegnet for Dagbladet og andre aviser. Info om han vil bli hengt opp i vårt nye atelier i Schjongsgt. 1.
Legger ut noen få bilder som har malt. Han er en emminent tegner også, men tegnekurs blir ikke aktuelt i denne omgangen.



Pris kr. 1.000,- Depositum kr. 500,- betales ved påmelding til kurset.
Deltagelse: kurset blir avlyst på minimun 6 deltagerer og han ønsker maks 12 stykker.
Hvis du er interessert ta kontakt for nærmere opplysninger.
Siste påmeldingfrist 1. februar, førstemann til mølla...
Påmelding til klubbens mail: ringerikes.malerklubb@gmail.com
Merk mailen med kurs

tirsdag 8. november 2011

Her finner du oss...

Hei.
Enderlig har vi fått nye lokaler. I løpet av november er vi vel installert i
Schjongsgt 1 - midt i sentrum
(Trykk på bildet for å få det større)
Litt historikk:
For de av oss som er oppvokst i byen og av noe eldre generasjon kjenner bygningen som "Flatbrødfabrikken". Vi ønsker derfor å markedsføre oss under det navnet i adressen vår.
Flatbrødfabrikken fungerte (så langt jeg kjenner til, litt usikker men sånn nesten) fra 1929-1959 som "Kvammes Flatbrødfabrikk". Senere har det vært skomakerverksted og trykkeri her.

Dessverre skal bygningen rives slik at vår ekstens her blir inntil tilatelse for rivning er gitt fra kommunen. Vi er allikevel i den situasjon at vi må ut av våre lokaler i Arnemannsvn og ville ellers stå uten lokaler i en god stund framover.
Derfor slo vi til på disse lokalene og vil nå nyte godt av fin beliggenhet og utsikt til Storelven utover våren.
Vi har noen andre lokaler i kikkerten men de er nok ikke klare på en stund så vi lever i nuet og tar ting som de kommer senere.

Velkommen ned i de nye lokalene, det er stort sett noen der på mandager fra kl. 18.00. Kom innom ta en titt og en kopp kaffe, eller ta med penslene dine og nyt kreativitet i fellesskapet.
Er du ukjent, og ny men interessert i malerklubben stikk innom for informasjon. Vi setter alltid pris på nye medlemmer.
Alle er velkommen til å besøke oss.

fredag 4. november 2011

Hei. Jeg heter Mary Blikken Gravdahl

Fram til jeg gikk over i pensjonistenes rekker, AFP-pensjon fra april 2007, jobbet jeg i det offentlige som sosialkonsulent. Jeg er gift, har 2 barn og snart 5 barnebarn. Også da jeg var i full jobb, hadde jeg maling og tegning som hobby. I min nye, såkalte "arbeidsfri" tilværelse har jeg valgt å bruke mer av tiden til denne aktiviteten. Ikke bare maling på lerret, men også på sten. Her er så vel strukturen på stenen, som form og farge bestemmende for hvilken "personlighet" som dukker opp som sluttprodukt. Er medlem av både Ringerikes Malerklubb og Holemalerne.

Nå som pensjonist er jeg så heldig at jeg daglig kan pusle med blyant og pensel, og med fotoapparat som en bra støttespiller. Ja, og steinmaling inngår fortstt i malerarbeidet mitt. Skissebok opplever jeg seg som et must, også et minimalerskrin, som er fast inventar i veska hvor jeg enn drar. Ikke sjelden finner jeg fram gamle skissebøker for å finne igjen en skisse, eller notater. Og enkelte av skissene river jeg ut/rammer inn, og som enten selges eller gis bort som gave.

Som bildene viser, holder jeg meg til den naturalistiske stilen, dvs, maler og tegner det jeg ser, men med en fargefortolkning og strek. Har foreløpig ikke eksperimentert i forhold til abstrakte eller nonfigurative uttrykksformer, men kanskje forsøke en "mellomting". Har deltatt på to grunnkurs i moderne akvarelltekning, hvor hensiken er å utnytte pigmentene i fargene og mer frigjøring fra det rent figurative. Forløpig har jeg lyktes dårlig, men jobber med saken. Se eget notat angående morderne akvarellteknikk.

Motivene mine henter jeg mest fra naturen, hvor både trær og stein er viktige "medspillere".  Det som inspirerer kan være stemninger eller formasjoner, farger eller tilstander, og ikke minst hus og gårdsbruk/fjellgårder. Jeg er født og oppvokst i fjellbygda Oppdal, hvor je har hytte som jeg tilbringer mye tid...

På turer rundt om i skog og mark, eller gjerne på en vanlig gåtur her i ringeriksdistriktet, er det ofte et eller annet som fanger blikket mitt, og som enten overføres til papir, eller blir til et "knips" for senere støtte og korrigering av det jeg ønsker å fortolke og/eller gengi.
Mary Blikken Gravdahl, Høybyvn. 54, 3517 Hønefoss. tlf 90789995.











onsdag 2. november 2011

TANKER RUNDT AKVARELLMALING av Mary B Gravdahl




Tanker rundt akvarellmaling og kurs i moderne akvarellteknikk.            Høyby ,  01.11.11
Å uttrykke seg med farger er både livgivende, utfordrende og ikke minst gir det utrolig mye glede.  Samtidig  setter det krav til konsentrasjon, tålmodighet og vilje til å få til et bilde eller produkt som uttrykker det en ønsker å få fram eller formidle.  Jeg  liker å male både med akryl og akvarellfarger, men akvarellen har nok fått mer plass etter hvert.  Krever lite utstyr:  Et hendig lite reisemaleskrin sammen med skissebok  er fast ”inventar” i veska hvor jeg enn drar.   I begynnelsen av 90-tallet deltok jeg i et akvarellkurs i regi av malerklubben.  Men den gang  opplevde jeg  akvarellmaling som veldig krevende,  og følte meg bundet av så vel  maleteknikk, som kravet til nøyaktighet og  sirlig planlegging.  Så gikk jeg over til akrylmaleri,  og en del kull.  Akvarellinteressa  dukket opp igjen.
 Via  magasinet KUNST  kom jeg i kontakt med akvarellisten Sissel Enger Moen, en godt etablert bildekunstner, som også kjører kurser- enten eksternt eller på eget atelier i Drammen.  Men ikke plass til mer enn 4 deltakere pr kurs i atelieret.  Her står jeg på venteliste.   
 Begge kursene jeg har deltatt på med henne som kursholder,  et i august i 2010 og det andre i mars dette året,  er grunnkurs i det å bli kjent med  pigmentenes oppførsel og karakter.  Samtidig fikk vi trening i å frigjøre oss fra det rent naturalistiske,  men samtidig ha en plan, både når det gjelder motiv/uttrykk og komposisjon.  Altså en form for abstrahert naturalisme, hvor det brukes mye vann, veldig mye vann.    Her brukes ikke begrepet farger, men pigmenter.  Hvert pigment kan inneholde flere farger. Neutral tint(sort) har for eksempel  mye rødt i seg, samt blått og gult.  Ikke behov for å kjenne mer enn 3-4 pigmenter.  
Nyttig, ja nødvendig  å lage fargekart for hele tiden å kjenne pigmentets karakter,  som kan deles inn i 3  grupper: Pigmentfordeler, Pigmentbiter og Pigmentsamler. Til den første gruppa hører de som jevner seg utover arket- i mye vann-, ”detter” ned, kornete, lager rosetter,  er ”snill”, fin til lavering.  Cobolt, gul oker og light red hører til blant disse.  Pigmentbitere  er sterke karakterer,  biter seg raskt fast i papirer, livlig, lager fine grafiske linjer. Indigo, Neutral tint, Paynes grey, Antwerpen blå, Alizarin Crimson og Aureolin  er blant disse.    Pigmentsamlere, ligger i ordet, samler seg på papiret i grupper.  Er kornete.   Hvis de ikke tørker for fort,  blir eksempelvis Rå Umbra til ”poteter”. En annen samler er Elfenbensort.
Bruk relativt tykt papir, 300 g fine grain, Arches.  Spennes opp på maleplate,tapes.  Deretter påføre godt med vann.  La tørke opp til 1/2 t.   Motivet skisseres  svakt opp med  4 B blyant.  Påfør mer vann på felter hvor pigmentene skal renne, og spar ut andre felter, hvor fargen påføres med våt, stor  pensel på tørt papir. Fargen påføres  i  tynne skikt, la tørke igjen, påfør nytt skikt.  Kan gjentas 3-5 ganger avhengig av motivet.  Men trenger ikke å påføre nytt vann hver gang, kan også male vått på tørt. Det er de tynne og gjentatte skiktene som skaper transparens og  bevegelse.  Unngå for mange farger.  Mal  gjerne monokromt, i mange valører,  for å bli kjent med fargen.

 
 Fikk malt flere bilder på kursene, en del er solgt, men de fleste ser ut til å trives best her hjemme.   På de to skjærebildene har jeg brukt  bare to pigmenter.  Langhuset i høstdrakt derimot, hvor jeg også på kurset startet opp med to farger på himmelen, har nok fått litt for mange pigmenter.
Og, dessverre, fortsatt fått mange pennestreker, som det nok tar tid å frigjøre seg fra.  Vanskelig å kvitte seg med gamle vaner.   Har også tatt klipp fra skisseboka som viser eksempler på to-fargebruk- som ”kvinneansikt”, ”3 fugler på gren”, og hus i vintergrønt landskap.


Disse to kursene i  moderne akvarellteknikk har  gitt mye i forhold til kunnskap om 3-4 pigmenter- hvordan de reagerer og ”setter” seg.  Men  jeg har en lang vei å gå, som flere av bildene viser, før jeg blir tryggere på  frigjøring fra detaljer/objektet, og tør å bruke mulighetene som ligger i pigmentene.å Målet, slik jeg ser det,  i hvert fall noe å strekke seg etter, er å skape bilder eller gjenstander som er godt å se på, fullt av lys og liv.  Uansett, akvarell maling er morsomt, og byr på overraskelser.
Mary 

Mine bloggevenner!